FAQ
Hypno what?
Neen, het is geen hocus pocus. Het is niet zweverig. Het is geen hypnose show waarin je mensen gekke dingen laat doen. Integendeel, HypnoBirthing® is een beproefde en natuurlijke benadering voor een veilige, soepele en comfortabele geboorte ervaring, waarin zelf-hypnose slechts 1 van de 6 pijlers vertegenwoordigt waarrond gewerkt wordt in het programma.
Waarom hypnose?
Wordt hypnose echt toegepast tijdens de cursus?
Wat zijn de voordelen van hypnose bij een geboorte?
Hypnose is een manier om een bewustzijnsniveau te bereiken dat gekenmerkt wordt door ontspanning en suggestibiliteit (= bereidheid om suggesties te aanvaarden). Op dat moment passeeer je je kritische geest en bereik je het niet-redenerende, suggestibele onderbewuste. Zelf-hypnose bij de barende vrouw maakt dat ze een ultiem-diepe ontspanning/hypnose staat bereikt waardoor haar lichaam volledig ontspannen is en de geboortespieren vrij van spanning kunnen functioneren. In die ultiem-diepe staat van ontspanning kan mama de verankerde positieve geboortegedachten en plannen visualiseren en haar eventuele angsten of beperkende gedachten, die een vlotte geboorte in de weg staan, loslaten.
Waarom is kiezen voor HypnoBirthing ® een goede beslissing?
Een geboorte is een normaal, natuurlijk en gezond iets. Voor een gezonde vrouw en een gezonde baby is het geen medische gebeurtenis. Het is een belangrijke, transformerende menselijke levenservaring. HypnoBirthing® helpt om van de geboorte weer de veilige, mooie en vredige ervaring te maken zoals de natuur het bedoeld heeft. De cursus is een richtingaanwijzer en zorgt voor bewustwording waardoor ouders hun eigen verantwoordelijkheid in het geboorteproces kunnen nemen ipv het te ondergaan. Ik geloof heel sterk in de integrale aanpak van de HypnoBirthing® methode en de vele voordelen die het oplevert voor, tijdens en na de geboorte. Ik heb het zelf al ettelijke malen mogen ervaren. Lees ook “Wat anderen erover vertellen”.
Wat zijn de voordelen van HypnoBirthing ® ?
Lees alle voordelen van HypnoBirthing hier.
Wat is het effect van HypnoBirthing ® op de baby tijdens de zwangerschap en bij de geboorte?
Als mama leert zich te ontspannen, heeft dit een onmiddellijke impact op de baby. De baby zwemt immers in de emotionele innerlijke wereld van mama: een relaxte mama is een relaxte baby. Hetzelfde geldt tijdens het geboorteproces. Bij HypnoBirthing® leert een zwangere vrouw zich voor te bereiden op de geboorte door te ontspannen, los te laten en vertrouwen te hebben in het perfect ge-orkestreerde ontwerp van de natuur. Hierdoor is zij in staat om haar baby veilig, zacht en kalm te baren. De ontspanning die zij dagelijks ervaart door te oefenen, zal haar zo conditioneren dat zij haar lichaam snel kan ontspannen en op die manier kunnen mama en baby samenwerken om de geboorte soepel te laten verlopen.
Welke ervaringen zijn er al met HypnoBirthing®?
HypnoBirthing® wordt al meer dan 30 jaar met succes toegepast en is ondertussen over heel de wereld beschikbaar. Er is in die 30 jaar al wel heel wat veranderd in de geboorte wereld maar nog is het zo dat ouders die zich willen voorbereiden op een ontspannen, instinctieve geboorte-ervaring, voor zichzelf moeten opkomen en inzien hoe belangrijk het is goed geïnformeerd te zijn en geboorte professionals te zoeken die hun aanpak respecteren – een keuze die een wereld van verschil kan maken, niet alleen in hun leven, maar ook in dat van hun baby.
Waar komt HypnoBirthing® vandaan?
Marie Mongan, de grondlegger van de HypnoBirthing® filosofie en methodiek, werkte haar hele leven met vrouwen van alle leeftijden en uit alle lagen van de samenleving. Ze heeft altijd de focus gelegd op wat barende vrouwen nodig hebben op fysiek, mentaal, emotioneel en spiritueel vlak. Haar boodschap is altijd geweest dat een geboorte iets heel normaal is, en dat geloof is essentieel voor ouders die hun baby veilig, kalm en vredig ter wereld willen brengen.
Hoe verschilt HypnoBirthing® van andere pre-natale begeleidingen?
-
pijn voorkomen ipv hoe om te gaan met pijn
-
bewustwording rond de mogelijke keuzes en hoe die kunnen gerespecteerd worden
-
vertrouwen creëren dat onder normale omstandigheden een veilige, soepele en comfortabele geboorte mogelijk is
-
leren vertrouwen op je geboorte-instinct en eigen kunnen
-
de kracht van de triade: mama, baby, (geboorte)partner – het samen voorbereiden, beleven en laten gebeuren
-
de cruciale rol van de (geboorte)partner
-
tijd en ruimte bieden om veel te oefenen tot het een 2de natuur wordt
Mijn vorige geboorte was traumatisch. Kan HypnoBirthing® helpen?
HypnoBirthing® kan een vroegere traumatische ervaring niet ongedaan maken, maar het kan wel helpen om de belemmerende overtuigingen die door die traumatische ervaring zijn beginnen leven, om te buigen naar vermogende overtuigingen om zo terug vertrouwen te krijgen in het eigen lichaam en het eigen kunnen.
Is er ook begeleiding tijdens de geboorte?
De cursus HypnoBirthing® is gefocust op een pre-natale begeleding als voorbereiding naar de geboorte toe. Ik ben ervan overtuigd dat als er tussen de verschillende workshops goed geoefend wordt met de verschillende technieken de meeste ouders heel goed voorbereid zijn om deze technieken in te zetten tijdens het geboorteproces. Indien de ouders echter ook graag begeleiding hebben tijdens de geboorte, verwijs ik graag naar de website van de Vlaamse Vereniging van Doula’s (www.dedoula.be) waar je een overzicht vindt van alle actieve doula’s in Vlaanderen.
Wanneer begin je best met de HypnoBirthing® cursus?
We raden aan om te starten ergens tussen 20 en 30 weken. Vroeger heeft minder zin want dan is er teveel tijd tussen het einde van de cursus en de geboorte. Later is er het risico dat de cursus niet tijdig afgerond geraakt voor de geboorte. Sowieso is er telkens minstens een week tussen de verschillende workshops. Dit om toe te laten de informatie goed te internaliseren, de voorbereidingen voor de volgende workshop te maken en veel te oefenen. Dat laatste is van cruciaal belang.
Zijn er ook technieken bij voor de geboortepartner?
Bij HypnoBirthing® maakt de geboortepartner integraal deel uit van het traject en krijgt dus ook alle info en leert ook alle technieken. Er zijn technieken die hij/zij kan inzetten ter ondersteuning van de barende vrouw en er zijn ook technieken bij voor zelf-zorg
Wat als mijn partner niet geïnteresseerd is om mee te doen? Kan ik alleen deelnemen?
Het kan in uitzonderlijke omstandigheden, maar wordt niet aanbevolen. Indien de partner niet wenst deel te nemen maar wel bij de geboorte aanwezig wilt zijn, mist die uitermate waardevolle informatie over hoe de barende vrouw te ondersteunen en actief deel uit te maken van deze transformerende gebeurtenis. De cursus is ook een mooie gelegenheid om samen de geboorte voor te bereiden. Indien de partner niet bij de geboorte aanwezig wilt zijn, raad ik aan een ander vertrouwd persoon te zoeken (mama, zus, vriendin) die wel bij de geboorte aanwezig wilt zijn en de cursus te volgen om zo de geboorte mee voor te bereiden. Eventueel zoeken we samen een doula.
Hoe weet ik of ik de technieken nog voldoende ga kunnen inzetten tijdens die moeilijkere momenten?
Ik ben ervan overtuigd dat als er tussen de verschillende workshops goed geoefend wordt met de verschillende technieken de meeste ouders heel goed voorbereid zijn om deze technieken in te zetten tijdens het geboorteproces, ook als het even moeilijker wordt. Door het oefenen wordt het lichaam namelijk geconditioneerd om steeds sneller en efficiënter in ontspanning te gaan. De partner speelt hierbij ook een cruciale rol, als pleitbezorger voor de geboorte voorkeuren en op die manier de ruimte te creëren om ontspanning bij de barende vrouw te bewerkstelligen.
Hoe veilig is HypnoBirthing®?
Alle technieken die we aanleren zijn niet invasief en zetten in om het barende lichaam het werk te laten doen zoals de natuur het bedoeld heeft. Er is dus geen enkel risico voor gezonde zwangere vrouwen met een gezonde zwangerschap om HypnoBirthing® technieken toe te passen.
Zoals een vrouw in haar hart weet hoe en wanneer ze haar longen moet vullen om te ademen, dat ze haar hand moet wegtrekken van het vuur, zo weet ze ook wanneer en hoe ze moet baren.
(virginia D’Orio)