Over mij

Ik ben altijd al gefascineerd geweest in het wonder van de zwangerschap en de geboorte. Ik realiseerde me tijdens mijn opleiding tot HypnoBirthing® docent dat ik zelfs mijn maturiteitsexamen (= een proef die we vroeger moesten afleggen om toegelaten te worden aan de universiteit) gedaan heb over de zwangerschapsperiode …
Ik heb zelf 2 volwassen kinderen en dat waren beiden mooie en redelijk comfortabele geboortes, medisch gezien zelfs perfect, maar zelf heb ik het gewoon ondergaan, zonder bewuste keuzes te maken en dus ook met weinig versterkend gevoel.
Ondertussen ben ik ook al 4x oma geworden en besef ik hoe nog meer “gemedicaliseerd” de geboorte ondertussen geworden is, terwijl het een natuurlijk en intiem proces en levenservaring is.

Begrijp me niet verkeerd – het is fantastisch wat er vandaag, medisch gezien, allemaal mogelijk is, – hoe we babies die vroeger niet levensvatbaar waren toch kunnen redden, hoe we kraambedsterfte hebben kunnen herleiden tot quasi onbestaande, etc. In bepaalde omstandigheden is het absoluut noodzakelijk dat er (medisch) ingegrepen wordt, maar de slinger is doorgeslagen en “medisch” is de standaard geworden.

Een geboorte is een natuurlijke levenservaring en in de meeste gevallen geen medische aandoening. Echter zodra je het ziekenhuis binnenstapt word je patient, en word je veelal aldus “behandeld”. Een vrouwenlichaam is ontworpen om een baby te ontvangen, te baren en te voeden. Laten we zoveel mogelijk proberen om dat lichaam haar werk te laten doen.

Waarom hypnobirthing?

Door mijn levenservaring als leidinggevende, lifecoach, mama en nu oma, ben ik ervan overtuigd geraakt dat een stressvrije en relaxte zwangerschap, en vooral een zachte en comfortabele landing in deze wereld, een baby de best mogelijke start geeft in zijn leven, en hij al een goed eind op weg is om een liefdevol mens te worden dankzij die vroege veilige hechting. Ik heb me nu volledig toegelegd op het realiseren van mijn missie: bijdragen aan een wereld waarin babies rustig en zacht kunnen en mogen landen.

Ik kan me helemaal vinden in het uitgangspunt van Marie Mongan, de grondlegger van de HypnoBirthing® methode, dat als we anders beginnen denken over, of kijken naar, de geboorte, de manier waarop we babies baren, ook verandert.
Het geeft mij voldoening om zwangere vrouwen en hun geboortepartner te helpen bij het creëren van omstandigheden die ervoor zorgen dat een zieltje vanaf het prille begin in een veilige omgeving kan opgroeien. Ik geloof heel sterk in de integrale aanpak van de HypnoBirthing® methode en de vele voordelen die het oplevert voor, tijdens en na de geboorte.

De volgende opleidingen hebben mij meegevormd tot de Hypnobirthing ®

Verschillende coach opleidingen bij The Coaching Square

waar ik o.a. geleerd heb om te luisteren, open vragen te stellen, te verdiepen, en dat wat gezegd wordt te horen maar vooral dat wat niet gezegd wordt op te merken en te bevragen.

Doula opleiding bij de Vlaamse Federatie van Doula's

waar ik vertrouwd ben geworden met het reilen en zeilen in de geboortewereld.
(www.dedoula.be)

Opleiding tot gecertificeerd docent HypnoBirthing ® - de Mongan Method

dat mij toelaat om de cursus te geven en alle materialen van het HypnoBirthing® Institute te gebruiken. Ik ben ook lid van de Nederlands/Belgische vereniging van HypnoBirthing® docenten
(www.hypnobirthingnederland.nl)

Verder volg ik ook wat er leeft in de geboortewereld via symposia, webinars, lezingen en andere opleidingen.